Zachovat mozaiku v Semilech s totalitními symboly ano či ne?

Souhlasím s tím, že je třeba si historii neustále připomínat, abychom se z ní poučili, avšak symboly srpu a kladiva odkazují na totalitní ideologii, která má na svědomí v SSSR, Číně, Kambodži a dalších státech více obětí na lidských životech než obě světové války dohromady!

Kdyby tam byl hákový kříž, jistě by byl již dávno odstraněn! Je smutné, že zatímco nacismus a jeho symboly jsou odsuzovány (naprosto správně!), tak symboly komunismu nevadí (ne všem lidem) a přímá pokračovatelka zločinné KSČ se stále účastní politického života u nás, vzpomeňme na kondolenci předsedy KSČM Filipa do totalitní KLDR nebo vystupování stalinistky Marty Semelové v Parlamentu.

Proto si myslím, že by mozaika měla být odstraněna a třeba nahrazena textem: Zde byly dlouhá léta symboly totalitní ideologie, která má dle odhadů na svědomí 100 miliónů obětí bez války. A pod tím současný citát George Santayana: „Kdo nezná svou minulost, je odsouzen ji opakovat.“

S panem Farským v mnoha otázkách souhlasím (veřejné zakázky, hazard atd.). V otázce mozaiky se však neshodneme a jeho názor, že pokud má pozorovatel alespoň minimální intelektuální úroveň jistě pochopí, že citát varuje před návratem komunismu, nesdílím. Jistě nejsem sám, neboť k otázce na facebooku "Jaký je váš názor na osud mozaiky na náměstí?" se vyjádřila zhruba polovina hlasujících pro její odstranění.

Měřme totalitním ideologiím stejně

To, že policie dospěla k názoru, že semilská mozaika se symboly komunismu není propagací zakázaného hnutí, mě nepřekvapuje a opravdu se to dalo čekat. Ale její zdůvodnění je zarážející a značně mě nadzvedlo ze židle! Rudá hvězda v kombinaci se srpem a kladivem rozhodně není, nikdy nebyla a nebude tradičním symbolem svobody, právě naopak! Všude na světě, kde vládly a vládnou komunistické režimy, používající tyto symboly, nemůžeme o svobodě vůbec mluvit, natož pak ji uplatňovat, tyto režimy mají na svědomí milióny lidských životů!

Páteční (24. 2.) happening dvou aktivistů z Prahy, kteří před mozaikou na protest proti zdůvodnění policie roztáhli transparent s hákovým křížem, ukázal nestejný přístup společnosti (odrážející se i v práci policie) k totalitním režimům - nacismu, komunismu a jejich symbolům! Jejich argumentace, že ukazují svastiku, několik tisíc let starý náboženský symbol vyskytující se v mnoho kulturách, jim mnoho nepomohl a byli předvedeni na policii. Začněme konečně oběma totalitním ideologiím měřit stejným metrem!

K tématu totalitních ideologií, jak nacismu, tak komunismu, doporučuji film Soviet story.

http://www.youtube.com/watch?v=SjJ5v0AUwf8

 

Autor: Michal Loukota | neděle 4.3.2012 9:51 | karma článku: 20,18 | přečteno: 1117x