Mnichov 1938 jako křižovatka

V souvislosti s dnešním výročím okupace Českoslovenka Německem v březnu 1939, není od věci připomenout si události, které tomu předcházely a trochu se nad nimi zamyslet.

simonak.eu

Minimálně od března 1938 byl Beneš informován o nechuti západních spojenců dostát svým závazkům. Této informace se mu dostalo od francouzského novináře Beuve-Méryho, který mezi válkami pracoval v pražském Institutu Ernesta Denise. Je otázkou proč tomu nechtěl uvěřit (a spoluobčanům neochotu spojenců zatajoval) a ještě v červenci 1938 odmítal zpochybnit anglo-francouzskou pomoc, když později, na konci roku 1940, psal vyslanci Jaromíru Smutnému, že už v květnu 1938 věděl, že nás Francie zradí.

Beneš si tedy o spojencích nedělal valné iluze, stejně jako Německo. V Hossbachově protokolu z 5. listopadu 1937 bylo zaznamenáno Hitlerovo přesvědčení, že Británie a Francie už Československo odepsaly. Avšak obsah tohoto protokol byl v té době znám pouze nejvyššímu německému velení. Francie spolu s Anglií svoji politikou ústupků dostaly Německo na koně, ze kterého ho poté s vypětím všech sil a díky světovým mocnostem (USA a SSSR) jen obtížně sesazovaly.

Další otázka vyvstává, proč Beneš 26. září 1938, tedy po mobilizaci, v rozhovoru s náčelníkem své vojenské kanceláře generálem Silvestrem Bláhou uvedl, že se budeme bránit do posledního dechu a musíme jít dál, děj se co děj, a že je připraven i obětovat svůj život pro zachování republiky, když jeho jednání po Mnichovu bylo zcela opačné. Co ho k tomu vedlo? Obával se snad natolik toho, že bez spojenců, ať už západních-Francie s Anglií považovala za nejlepší svoji politiku appeasementu a platit při tom z cizího (obětování svého „spojence“ Československa), nebo sovětského Ruska, jehož pomoc byla pouze fiktivní a pro geografickou polohu a politickou situaci zcela nereálná-Československo nebude schopno klást odpor nacistickému Německu? Asi ano, bez zásahu spojenců by byl náš odpor, dříve či později, zlomen, ale i pokus o něj by velmi posílil morální kredit obyvatelstva a třeba bychom se tak snadno nesmiřovali (vyjma těch, kteří proti režimu aktivně vystupovali) s komunistickou diktaturou, pokud by k ní vůbec došlo.

Vzdali jsme se zcela bez odporu navzdory dobře vycvičené, vyzbrojené a odhodlané armádě a kvalitnímu systému opevnění, kterého se obával jak Hitler, tak jeho generálové. Mnichov se tak stal pro Hitlera triumfem a pro nás tragickou událostí, která ovlivnila naše osudy na mnoho let. Někdy je potřeba zlu čelit i za cenu obětí.

Navíc Beneš přísahal na Ústavu ČSR a tuto přísahu přijetím mnichovského diktátu porušil! Pokud tento slib bral jen jako formalitu, je to žalostné a do jisté míry i předznamenávající budoucnost (komunistická éra).

Stačí se podívat i na dnešní politickou situaci, jak je zacházeno s Ústavou a jejím výkladem. I dnes je v naší společnosti něco špatně, otázka je co a kde to má kořeny? Nabízí se Mnichov, jako křižovatka, kde jsme vykročili ne úplně tím nejlepším směrem.

 

Autor: Michal Loukota | čtvrtek 15.3.2012 18:51 | karma článku: 15,19 | přečteno: 979x
  • Další články autora

Michal Loukota

Je inkluze ideologický projekt?

26.9.2017 v 17:18 | Karma: 7,58

Michal Loukota

Česko se nehýbe

29.4.2013 v 15:27 | Karma: 6,30

Michal Loukota

KSČM na "vzestupu"

26.10.2012 v 14:38 | Karma: 24,01

Michal Loukota

Hospodářské krize a vztah k EU

11.4.2012 v 19:28 | Karma: 11,04
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 912x
Na politiku mám stejný náhled jako Igor Lukeš: "Český národ potřebuje "normální" muže a ženy, takové kteří vládnou ve Švýcarsku, Dánsku, Norsku, lidi, jejichž jména neznají ani odborníci na mezinárodní vztahy, protože není důvod je znát. Prostě dělají svou práci, jak to nejlíp umějí, neříkají provokativní nesmysly a hlavně - slouží a nekradou."  Jsem členem TOP 09. Dle zákona 247/1995 Sb., § 16 odst. 6 je zadavatelem TOP 09 a zpracovatelem AD13 group a.s. Kandiduji ve volbách do Poslanecké sněmovny 20.-21. října 2017 za TOP 09.