Klimatická změna, biopaliva a budoucnost jaderné energie

5. 07. 2012 15:20:30
Kloním se k názoru, že současné globální oteplování je součástí výkyvů, ke kterým na Zemi dochází. Již bylo tepleji i bez člověka, ale i chladněji.

nazeleno.cz

Problém je v tom, že dle vědců, kteří porovnali výsledky výzkumů (např. výzkum UK v polárních oblastech) s jinými existujícími záznamy o klimatických cyklech, se současné změny a výkyvy dějí příliš rychle. Otázkou tedy je, do jaké míry se na tom všem podílí člověk. Názory největšího klimaskeptika jsou jasné, žijeme přeci na modré, nikoliv zelené planetě:-) Avšak zamysleme se nad otázkou, zda by lidstvo, ve vlastním zájmu, nemělo přistupovat k planetě a jejím zdrojům zodpovědněji? Domnívám se, že ano.

Vlastní názor si můžeme udělat i srovnáním argumentů, které zaznívají ve filmech Kdo může ze globální oteplování (proti této teorii) a Nepříjemná pravda (pro globální oteplování). Zde pak můžete nalézt vyjádření odborníků k oběma filmům: http://cinepur.cz/article.php?article=1291#top

Domnívám se, že současná praxe pěstování biopaliv (vyráběných z potravinářsky využitelných plodin, např. kukuřice, obilí, cukrové třtiny) na zemědělské půdě, v době kdy stamilióny lidí po celém světě trpí podvýživou a umírají hlady, je neobhajitelná! Nehledě na to, že při kácení a vypalování lesů, aby se získaly plochy pro pěstování těchto plodin, se do atmosféry uvolňuje značné množství hlavního skleníkového plynu CO2! Tam, kde můžeme pěstovat plodiny pro vlastní potřebu roste jedno či druhé, protože je to dotované a co bychom si mohli vypěstovat raději dovezeme. Není tato praxe náhodou proti přírodě i zdravému rozumu?

Stejně tak výroba solárních panelů je velmi energeticky náročná a drancují se kvůli ní zdroje vzácných kovů, energetická návratnost za životnost panelu je pak diskutabilní, nemluvě o rozmachu solárních elektráren u nás a ze strany státu nesmyslně nastavené ceny za výkup elektrické energie z tohoto "šetrného zdroje", což zaplatíme ze svých peněženek. Uvádí se také, že půda pod těmito elektrárnami je do budoucna nevyužitelná díky masivnímu používání pesticidů, aby nezarůstaly plevelem.

Energetická nezávislost, či alespoň závislost co nejmenší, na dovozu energetických surovin je velmi žádoucí a do budoucna to bude jedno z velkých celospolečenských témat. Budoucnost proto vidím v rozvoji jaderné energetiky a snad někdy i v úplně nových technologiích - vodíkovém reaktoru, který by napodobil proces odehrávající se na Slunci.

http://www.csvts.cz/cns/news/031127i.htm

Rozvoj obnovitelných zdrojů ano, ale nenásilný, ne tak jako se to stalo se solárními elektrárnami u nás, jejichž přínos a efektivita je pochybná. Obnovitelné zdroje mají být zastoupeny v energetickém mixu, ale nemohou zcela nahradit jádro a uhlí. A když srovnáme škodlivost těchto dvou zdrojů pro životní prostředí, co nám vyjde? Je lepší několik tepelných elektráren produkujících škodlivé emise, vytěžená a poničená krajina, zničené vesnice, nebo jedna atomová elektrárna se spoustou bezpečnostních a jisticích systémů (pokud tedy není postavená v jedné ze seizmicky nejaktivnějších oblastí na světě, jako Fukušima)?

Zřeknutí se Německa jaderné energie považuji z tohoto pohledu za chybné, i když tím Němci prozatím oživili svoji ekonomiku (nová pracovní místa při výstavbě elektráren pro obnovitelné zdroje), nejsem si jist, zda dokážou obnovitelné zdroje zajistit Německu energetickou soběstačnost i v dlouhodobém horizontu.

Autor: Michal Loukota | čtvrtek 5.7.2012 15:20 | karma článku: 17.89 | přečteno: 1092x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.90 | Přečteno: 580 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2015 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 290 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.31 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 274 | Diskuse
Počet článků 22 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 912

Na politiku mám stejný náhled jako Igor Lukeš: "Český národ potřebuje "normální" muže a ženy, takové kteří vládnou ve Švýcarsku, Dánsku, Norsku, lidi, jejichž jména neznají ani odborníci na mezinárodní vztahy, protože není důvod je znát. Prostě dělají svou práci, jak to nejlíp umějí, neříkají provokativní nesmysly a hlavně - slouží a nekradou."  Jsem členem TOP 09. Dle zákona 247/1995 Sb., § 16 odst. 6 je zadavatelem TOP 09 a zpracovatelem AD13 group a.s. Kandiduji ve volbách do Poslanecké sněmovny 20.-21. října 2017 za TOP 09. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...