Česko se nehýbe

Česko sportuje je název nového projektu, na jehož přípravě se podílí Český olympijský výbor a další instituce. Za cíl si klade zvýšit pohybové návyky široké veřejnosti, zvláště pak dětí a mládeže.

Rozhodně totiž neplatí, že kdo je v dětském věku obézní, časem začne sportovat a zhubne!Naopak, poslední mezinárodní studie ukazují, že až 75 % obézních dětí si nadváhu přenáší do dospělosti. WHO (Světová zdravotnická organizace) dokonce vyhlásila obezitu za epidemii 21. století.

Vzbuzovat v dětech zájem o pohyb je velmi důležité již od raného věku, kdy sice ještě samy nevidí prospěšnost pohybu, ale návyky v tomto věku získané si tělo pamatuje po celý život.

Klesající fyzická zdatnost a pohybová všestrannost dětí je fakt, se kterým se budeme muset vypořádat. Nedostatek pohybu a s ním spojená nadváha (obezita) nepřináší do budoucna problémy pouze jedinci (zdravotní, sociální), ale tratí i stát a tedy celá společnost (náklady na léčbu obezity a s ní spojené civilizační choroby, horší pracovní výkonnost, úmrtí v produktivním věku atd.).

Pravidelně, tedy alespoň jednou až dvakrát týdně, sportuje jen 28 % Čechů. Evropský průměr je 40 %, v Německu 74 %.1

Méně pohybu s sebou sice přináší dnešní životní styl, do práce nebo do školy chodí pěšky či jezdí na kole minimum lidí, velké pracovní vytížení, kdy je obtížné najít si čas pro pravidelný pohyb, stále se zdokonalující počítačové technologie a televize, které táhnou více, než pohyb, který "bolí" atd. Jenže naše tělo je stavěné na pohyb, nikoliv na celodenní vysedávání.

Samozřejmě se této problematiky dotýkají a ovlivňují ji i další faktory, jako je genetika či sociální situace. Přesto vidím jako zcela zásadní pro získání vhodných pohybových, ale i stravovacích návyků (špatné stravovací návyky vedoucí k obezitě, podváze zpětně negativně působí na možnost pohybu) přístup a životní styl rodiny. Pokud rodiče malému dítěti koupí motorové vozítko, místo, aby běhalo po zahradě, pokud v dítěti vzbudí odpor k zelenině, protože tatínkovi prostě nechutná, jestliže s dítětem místo na výlet vyrazí o víkendu do nákupního centra nebo pokud ho nechají trávit takřka všechen jeho volný čas u televize a počítače, tak má dítě jen malou šanci získat návyky zdravého životního stylu jinde.

Projekt Česko sportuje a jemu podobné mohou napomoci ke zvýšení pohybové aktivity populace, především dětí a mládeže, přesto však hlavní zodpovědnost zůstane na rodině, neboť za výchovu dítěte jsou nejen ze zákona zodpovědní rodiče!

Autor: Michal Loukota | pondělí 29.4.2013 15:27 | karma článku: 6,30 | přečteno: 496x
  • Další články autora

Michal Loukota

Je inkluze ideologický projekt?

26.9.2017 v 17:18 | Karma: 7,58

Michal Loukota

KSČM na "vzestupu"

26.10.2012 v 14:38 | Karma: 24,01

Michal Loukota

Hospodářské krize a vztah k EU

11.4.2012 v 19:28 | Karma: 11,04

Michal Loukota

Mnichov 1938 jako křižovatka

15.3.2012 v 18:51 | Karma: 15,19
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 912x
Na politiku mám stejný náhled jako Igor Lukeš: "Český národ potřebuje "normální" muže a ženy, takové kteří vládnou ve Švýcarsku, Dánsku, Norsku, lidi, jejichž jména neznají ani odborníci na mezinárodní vztahy, protože není důvod je znát. Prostě dělají svou práci, jak to nejlíp umějí, neříkají provokativní nesmysly a hlavně - slouží a nekradou."  Jsem členem TOP 09. Dle zákona 247/1995 Sb., § 16 odst. 6 je zadavatelem TOP 09 a zpracovatelem AD13 group a.s. Kandiduji ve volbách do Poslanecké sněmovny 20.-21. října 2017 za TOP 09.