Michal Loukota

Přímá volba prezidenta ano či ne?

6. 03. 2012 19:46:22
S různými referendy a tedy co největší mírou přímé demokracie bych byl opatrný, od toho tu opravdu máme zastupitelskou demokracii, ale v přímé volbě prezidenta občany smysl vidím.

Vyloučí se nechutné praktiky, politikaření a uplácení, tak jak jsme to viděli při minulé volbě a také se alespoň trochu omezí vliv KSČM na dění v našem státě, strany, která se stále nezreformovala a v níž jsou levicoví extrémisté (viz nedávné výroky Mladých komunistů na adresu Václava Havla nebo soudružská kondolence Filipa do KLDR).

I proto, že nejsme republika prezidentská a tudíž hlavní slovo, nejen v zahraničních otázkách, má vláda, tak bych se přímé volby nebál.

Pokud bude většina národa chtít třeba Karla Gotta, tak ať ho má, je to její volba, která se mi nemusí líbit, ale vypovídá o společnosti jako takové. Věřím, že něco takového nenastane a s největší pravděpodobností vyhraje kandidát podporovaný politickou stranou, či více stranami.

Peníze budou hrát v kampani velkou roli (nebezpečí populistických zbohatlíků), ale stále věřím ve zdravý lidský rozum a kompetentní úsudek většiny voličů, kteří váží cestu k volebním urnám. A do třetice věřím, že příštího prezidenta si bude moct vážit více občanů naší republiky, že nás bude lépe reprezentovat v zahraničí, bude rozlišovat mezi svými soukromými názory a reprezentací celé ČR, nebude ohýbat ústavu na hranici možností, radit premiérovi, které ministry má nechat ve vládě, ani nás nebude vyčleňovat na okraj EU a posouvat někam daleko na východ, odkud může přijít mráz nejenom v zimě:-)

Doufám, že budoucí prezident bude mít morální kredit, s nímž se z mého pohledu v žádném případě neslučuje členství v KSČ!

Autor: Michal Loukota | karma: 7.79 | přečteno: 815 ×
Poslední články autora