Michal Loukota

Možná cesta v prevenci sociálně-patologických jevů dětí a mládeže

6. 05. 2012 21:51:42
K potlačení nežádoucích projevů chování mladistvých je nutná spolupráce rodiny, která by měla vytvářet zázemí pro zdravý tělesný i morální vývoj jedince a školy, která by měla nejen naučit poznatkům, dovednostem, řešením problémů, ale také by měla vést k hodnotám a zodpovědnosti za své jednání. Přispět ke zdravému vývoji jedince by měla i sama společnost, která by se měla zříci extrémních řešení, v důsledku společnost ohrožující.

mediafax.cz

Zcela všeobecně můžeme závislost definovat jako vzrůstající nutkavou, zvenčí stimulovanou touhu, lhostejno jakého původu, která zapudí konflikty a nahradí to, co by jinak bylo možné vyřešit jedině vědomým vynaložením vlastního úsilí. Taková definice nám objasní všeobecnou tendenci, kterou každý z nás jistě dobře zná. Každodenní sledování televize, sladkosti, které máme neustále při ruce, permanentní telefonní kontakt, každodenní konzumace alkoholu, počítačové hry, internet atd., to vše může vést k jednání, které se bude dožadovat něčeho stále více a stále znovu. Neboť touhu po prožitku sebe sama nebývá často možné dostatečně naplnit jen aktivním a vědomým kontaktem se světem. Společnost, ve které jsou klíčovými zážitky dětí a mladistvých ztracené vazby a pocity odcizení, společnost, která nenaplňuje jejich touhu po pocitu bezpečí a lidských vztazích až do té míry, že pak sáhnou po náhradních prostředcích, taková společnost je vyzvána, aby zavedla prevenci, odpovídající tomuto fenoménu.

Dnes už není dost dobře možné ochránit naše děti před veškerým stykem s návykovými látkami. Například nikotin a alkohol je jim nabízen ze všech stran, a to nejen prostřednictvím reklamy. Měkké drogy jako marihuana jsou lehce dostupné.

Jsou rodiče, kteří jakoukoliv podobnou konzumaci ospravedlní s poukazem, že oni sami také přece ve svém mládí podobnou zkušenost prodělali a konečně jim to ani neublížilo. Ale i takzvaně „správná“ výchova, to znamená snaha udržet děti ode všeho v dostatečné vzdálenosti, nedokáže ve všech případech konzumaci drog zabránit. Fakt, že je to nemožné, dokládají individuálně rozdílné příčiny prvního setkání s drogou.

Vedle těch mladistvých, kteří i přes značně nevyhovující pedagogickou péči zůstanou „bezproblémoví“, jsou zde také ti, u kterých se i přes starostlivou a smysluplnou výchovu objeví sociálně-patologické jevy, šikana, záškoláctví, drogy, krádeže, vandalismus, gambling atd.

Jak tomu zabránit? Asi nikdy nedokážeme ochránit všechny potenciálně ohrožené jedince, ale měli bychom se zamýšlet nad tím, jak uchránit většinu z nich.

Je nutná spolupráce rodiny, která by měla vytvářet zázemí pro zdravý tělesný i morální vývoj jedince a školy, která by měla nejen naučit poznatkům, dovednostem, řešením problémů, ale také by měla vést k hodnotám a zodpovědnosti za své jednání. Přispět ke zdravému vývoji jedince by měla i sama společnost, která by se měla zříci extrémních řešení, v důsledku společnost ohrožující.

Nezapomínejme ani na volnočasové aktivity dětí a mládeže, jež jsou důležitou součástí prevence sociálně-patologických jevů mladistvých. Tato oblast vyžaduje podporu ze strany státu, stejně jako měst a obcí. Peníze, které po novele loterijního zákona jdou přímo do obcí, by měly být použity právě na volnočasové aktivity dětí a mládeže, protože jejich a potažmo naše budoucnost je důležitější než nový chodník či jiná investice do městského majetku.

Dle mého názoru by také měly být v obcích zakázány hrací automaty, z nichž sice plyne příjem do městské kasy, ale to nemůže vyvážit jejich negativní vliv na celou společnost a zničené životy nejen gamblerů samotných, ale také jejich bližních.

V mladé generaci je naše budoucnost, proto si zaslouží náš zájem a pozornost.

Autor: Michal Loukota | karma: 7.88 | přečteno: 994 ×
Poslední články autora