Podpora volnočasových aktivit mládeže nejen v Libereckém kraji

Říká se, že se dnešní mladé generaci nechce hýbat (sportovat), zlenivěla, každý pohyb navíc je namáhavý, bolí a existují přeci příjemnější věci jak strávit svůj volný čas, než se potit na kole, při běhání a dalších sportech. Je tomu opravdu tak? Na tuto otázku můžeme odpovědět ano i ne.

Jistěže existuje spousta mladých lidí, kteří se pohybují rádi, sport je baví a třeba i vědí, že rekreační pohyb prospívá jejich zdraví a v budoucnu jim může ušetřit (a většinou ušetří) nejen starosti o své zdraví, ale také čas strávený běháním po doktorech a též nemalé peníze (spoluúčast ve zdravotnictví je v ČR zhruba 10%, kdežto průměr EU je 20-25%, i u nás se bude toto procento postupně zvyšovat).

Každému je jasné, že „kdo si hraje, nezlobí“. Skutečně, pohybové a volnočasové aktivity jsou vhodnou alternativou pro trávení volného času mládeže, prevencí kriminality a užívání návykových látek. Rozhodně lepší než krvavé počítačové hry, stupidní seriály v televizi, poflakující se partičky či zahálení a nic nedělání. Nabízí se tedy investovat více prostředků do práce s mladou generací a vytvořit pro tuto práci podmínky. Co pro to může udělat kraj? Mimo finanční dotace oddílům, spolkům a sdružením zabývajících se aktivním a smysluplným trávením volného času mládeže, může také kraj bezplatně, případně za minimální úplatu pokrývající provozní náklady poskytnout prostory v rámci krajských zařízení. Takto vynaložené prostředky se několikanásobně vrátí celé společnosti v menších nákladech na zdravotní péči o nemocné např. s pohybovým nebo kardiovaskulárním systémem či na nápravu sociálně patologických jevů.

V dobře vzdělané mladé generaci, s dobrými návyky v oblasti zdravého životního stylu, je naše budoucnost. Víc, než si myslíte.

Komentář vychází z mnou spoluvytvářeného programu školství pro krajské volby 2012 v Libereckém kraji.

http://www.top09.cz/regiony/liberecky-kraj/volebni-program-2012/#2

http://www.michalloukota.cz/

Autor: Michal Loukota | úterý 28.8.2012 18:44 | karma článku: 5,83 | přečteno: 455x